Tuesday, July 12, 2011

zaman KECIK dulu

assalamualaikum wbt
(jawab salam dulu rakan2)
=)
gooddddd!

sudah lama mana aku xupdate ini belog yeh
maklumlah laptop rusak
terpaksa pinjam laptop abah yang kadang-kadang lembab mcm
'kura-kura'
sebut pasal kura-kura, rindu pulak terasa
abaikan dulu ^_^

dah lama mende ni duk berlegar-legar dalam kepala hotak
duk teringat zaman kanak-kanak dulu
bila pikiaq2 balik
ada lawak ada suka ada duka
yeah
byk benda
rupanya aku ni jenis manusia yang cekal degil dan sensitif
hehehehe
tp..sayangnya aku xdapat nak ingat ke berapa tahunkah aku masa itu
saya short term memory
^^
maaf yeah kerana menyampaikan ceritera yang kurang sempurna
sob sob sob

jum kiter ke perenggan di sebelah kiri..hehehe


Bebal

1) Time ni aku kecik lagi.tapi mama suruh wat keje dapo.sape yang xmalaskan? jiwa time tu ingat nak maen je.so aku wat dengan perasaan yang agak2 malas disitu.sedang berusaha keras sekali aku terjatuhkan barang-barang. masyaAllah.ketaq pala lutut cek.tau satgi bala akan menimpa.. T_T ... bala mmg bala.akhirnya jug yang aku jatuhkan menimpa daku.mama balun aku sampai pecah itu jug plastik.padan muka aku.sapa suh xikhlas kan? sob sob sob

2) Masa makan nasi.tengok dalam periuk ade nasi. perut lapaq. tapi time tu lupe kenapa marah sangat dengan mama. bila mama membebel panjang, sedang aku senduk nasi terus aku xjadi makan.aku tinggalkan pinggan tepi periuk nasi.masuk bilik.merajuk.ingat mama nak pujuk.tapi lain aku dapat.PANG! p dapoq amek nasi makan. dalam linangan air mata, aku dipaksa makan nasi yang aku senduk tadi.oh mama..kenapa garang sangat.tragisnya caramu memujuk...sob sob sob

3) Abah baru pulang kerja.hajat di hati nak makan cokelat mahai.harga RM1...time tu mahai gila rasa.duet skolah dpt 5posen je.mana cukup nak menabung.beli nasi 3posen, air 2posen.baki?dalam jamban la jawabnya..huk3.... abah keluarkan dari poket 10 sen 5 keping. letak kat tgn.aku tgk.mula nak bebal. aku baling duet tu.menangis n merajuk. abah buat-buat xnampak.sdeyhnya aku.... lepas tu rasa menyesal sebab kurang ajar. aku pegi kutip duit tu beli apa yang patut. hahahahaha..budak2.macam tu lah.

4) Nenek aku di kampung suruh aku potong bawang.time cuti sekolah mama suke tinggalkan aku n akak kat sana.aku paling xsuke pegi sana sebab xde kawan.naseb ada kakak. aku melawan xnak potong bawang.budak kecik mestilah malas kan. lepas tu bawak diri ke ruang tamu.marah2 nenek. mula-mula nenek marah tp lepas tu cool. die mesti dh paham perangai budak cmne kan? Al-Fatihah untuk arwah nenek.... =(

banyak lagi kisah bebal tapi xcukup masa nak taip.hik3 =P

Tanggungjawab

1) kecik-kecik aku dh dapat tugas menjaga adik yang baru boleh setapak dua berjalan. nampak sangat mama n abah harapkan aku kan?syabas utk aku.hehehe.... duduk umah hayunkan buaian kalo dah stop sebab takut adik bangun tdo.nanti nanges. tetibe mak cik merangkap jiran panggil aku suh amek pisang beberapa sikat di umah beliau.amek kunci n lock pintu.takut orang jahat masuk umah kan. baru separuh jalan nak balik semula ke rumah dengar tangisan adik yang amat dahsyat.terus lari pecut.sekali terjatuh dekat tangga batu depan rumah.sikit lagi nk capai pintu.gedebukkk! kena tulang kering betis....aduyaiii....saket tahu?namun ku gagahkan jugak bangun sbb adik dh mula panjat pintu.haih adek, xboleh ke nk tggu kakak hang ni balik baru bangun. elok je bukak pintu, dukung die terus senyap.aku pulak yang terpaksa menanggung kesakitan. dh besar skrang kuat pulak melawan aku.naseb aku sayang hang adek oi...haish

2) sayang adik punye pasal n kesiankan mak sedara yang menjaga kami, aku tetibe rajinkan diri g bilik air, amek baldi yang penuh dengan napkin adik, aku cuba basuh sampi cuci. memang cuci abeh la...putes bersis....hik3.... tangan budak mana tahan maen air kan? abeh kecut dibuatnya... bukan takat kecut jari, dengan kuku sekali cuba menanggalkan diri dari jari comel ku ketika itu...sob3.....namun aku bangga...hahhaha

3) ini kakak aku punya cerita. die tu bukan maen jaga adek sampai jatuh2 adek aku tu.udah ler tinggi.naseb baek adik aku xlampi skang ni.hahaha...sebenarnya aku pon penah jatuhkan skali...shhhyyyyy! =P

LAIN-LAIN

1) sebab belajar xpandai sangat.mama buat kelas tuisyen sendiri. ajar aku n kakak aku sampi pandai.abeh lobam2 peha aku.....skali jawab salah sekali kena cubit.mana tahan.kawan-kawan kat luar panggil menjerit-jerit ajak main.tapi aku dikenakan hukuman berkurung...sayunya hati ini........ =(

2) selalu sgt nak cantek mcm kakak yang laen.depa sume kulit puteh bersih.aku sorang ja gelap gelita....sob3... oleh itu aku rajen menggunakan barang mereka.hahaha....dan disebabkan itu juga aku menerima cubitan ketam dari mereka. see, bapa kali aku dapat lebam?ini kes dera! naseb baek xde TELEDERA time tu..hihihihihihi

3) lari dari rumah.tragis kan? ha ha ha...namun itu hanya lah percubaan pertama dan terakhir kali bagi aku. sebab bengang dengan semua manusia yang ada di rumah yang suka bebel, marah dn pukul aku. aku bungkus baju-baju aku yang bersaiz kecil lagi time tu.masukkan dalam plastik.hahaha....terus menyelinap keluar dan berteduh di bawah pokok mempelam depan rumah jiran. menunggu teksi kununnya.namun xde duet nak bayar tambang. setelah berpikir semasak2nya, aku wat keputusan batalkan hasrat.sbb pk nnt nak tdo mana, nak mkn apa? agak2 kalo aku lari dulu, aku dpt masuk u mcm skang x?hik3


adusssss...banyak lagi nak taip ni...tapi susahnya keyboard abah aku ni......susah3....haish..ada masa aku taip lagi oke.....terima kasih sudi baca..... =)

sekian, c bulat.......


7 comments:

amry said...

waaaaaakakakakakakka....tergelak aku baca citer zaman hingusan hang bulat oi....ish ish ish...kuat melawan hang no....amboiii....kalau aku la jadi abang hang.....aku sekeh2 kepala hang,biaq jadi pat segi..muahahahahahhaa.......

ehem..jangan majuk ngan aku pulak aku komen macam ni tau..hehehe....

misrerama said...

hahahahaaa...amboi2...gelak sakan hang nmpk.cer crite hang punya zamn kecik pulak?hahaha..ada bran?kemon la...heeee

amry said...

hm....tengoklah kalau aku rajen..hehehehe

ROSLAN said...

i like
hahahhaha

misrerama said...

amry : hahahaa......ikut la bila rajen hang nak mai... =p

roslan : hang bila update?

azana said...

hahaha...like>100kali

aduyaiii.... besnya pengalaman itu...
ehehe...kelako la qa... mu penah citer kat aku.... tp bila baca dia rasa len..feel dia lebih ckit...haha

misrerama said...

hihiihihh..lawak eh...aku pon kalo ingt balik nk gelak..byk lg aku nk tulis tp terpaksa tangguh dulu..... ;) ko punye cite cmne pulak?hehehe