Sunday, February 28, 2010

MeNgImBaU kENangAN

Tanggal 24 september 1989, seorang bayi perempuan yang agak2 comey telah dilahirkan dari rahim seorang ibu yang amat penyayang, sangat mengambil berat, sangat menjaga kebajikan setiap anak-anak yang dilahrikan…itulah mama ku….isteri kepada seorang lelaki yang budiman,memahami jiwa anak-anak perempuan kerana takdir telah menentukan tiada seorang pun zuriat yang dikurniakan berstatus lelaki…itu lah abah kesayanganku serta saudara perempuan ku yang lain…..aku dilahirkan tepat jam 1.34 pagi…mengikut logik akalku, kulit ku juga ala2 dark disebabkan faktor cuaca yang sedang gelap dan semua lampu kebanyakan dah tutup…huhuhu….kalo aku dlahirkan time cerah mungkin kulit aku pon ala2 model dalam fair n lovely..hahah..anyway, thanks god sbb dh jadikan aku tanpa cacat cela…biarpon setelah 21 tahun hidup aku memakai spek yang membantu penglihatanku sekaligus menjadikan aku lebih bergaya berbanding insan lain..hahha…

Menjadi seorang bayi yang dilahirkan suci, seterusnya menjadi kanak-kanak yang sangat aktif dan periang..prinsip hidupku hepi go lucky…xpnah knal erti sdey kecuali time kna marah ngan parents and cekgu…huhuu…xpayah nak pk pape lg..no komitmen, no cintan-cintun n sebagainya..walaupun time aku kecik2 dulu kwn2 aku dh mula terkena bulu ulat bulu yang gatal lagi miang…aku tetap aku..idop di zaman kanak-kanak adalah antara waktu yang paling bahagia buat ku biarpon time tu aku xdpt apa yang kwn2 ku dpt..aku bersyukur kerana setiap yang aku xdapat pada masa tu menjadikan aku lebih berdikari berbanding kawan2 yang lain yang sangat bergantung kepada parents.. Zaman kanak-kanak telah menjadikan aku mampu berdiri di atas kaki sendiri, mampu menjaga adikku yang masih baby pada usiaku baru menginjak ke alam tadika, mampu menjaga diri sendiri dan mampu berfikir dengan baik untuk tidak menyusahkan parents yang tidak pernah2 merungut mencari sesuap nasi untuk family ku yang agak ramai walaupun ada lagi family yang ramai….kami cekal…hingga sekarang semuanya sudah keluar dari zaman persekolahan..TAHNIAH!!! mama n abah kerana telah berjaya besarkan kami..bagiku ia adalah satu kejayaan buat mereka biarpon aku masih belajar..semoga suatu hari aku mampu membalas segala jasa mereka…. Itulah harapanku sejak kecik….

Bila masuk je skolah menengah, aku masih lagi periang dan aktif..bukan kanak-kanak lagi, tp dh remaja…REMAJA…macam2 nak wat time ni….time ni dh nmpak apa yang aku perlu wat untuk dapatkan apa yang aku nak..tp aku xsame ngan remaja len bcoz diorg leh mintak ape je diorg nk…aku x..aku kna usha baru aku dapt…bahagia disaat melangkah ke alam remaja yang pnoh dugaan…tidak kenal erti cinta selain apa yang diceritakan oleh teman2 yang dh mula terjebak ke alam CINTA MONYET….hanya dua tiga kerat yang masih bertahan sampai skang..TAHNIAH jugak diucapkan..yang len tu skang dh tukar pon…much better than b4..hahha….gud works gurls!!!rindu zaman tu…sume benda leh kongsi same2…dulu, aku malu sangat nak kawn ngan laki…low self confidence…I'm not pretty….i'm not gud in academic too…tp xtrok sgt la…mampu lgi do kat carta2 teratas..hehehe…. Time ni sume dh pandai…mula mencari2 knalan..hahha…tp xde yang melekat coz jiwa budak2…apa la sgt kan..aku pon heran kwn2 aku yang brcinta bagai nak rak tu…dating konfem2 la slalu..pki baju skolah???apa barang..hahaa…sory gurls…!!RINDU sangat zaman skolah….3 taun kat skolah biase, aku beralih ke skolah yang luar biase bagi aku..huhhuh..dok asrama..bosan time orentasi..mende tah diorg..senior junior, senior junior…bagus sgt ke jd senior???aku skang pon dh jd yang tersenior tp xrs pape pon..akupon xpaham ape yg diorg dok bangga sangat… waktu masuk cni dulu rase bosan gler nk balik skol lama…nak blk,nk blk, nk blk!!!!tp aku kentalkan jugak semangat aku tu…..aku bertahan sampai la abeh setaun..dh nek form 5 baru aku rs bhagi duduk kat ctu…bhgia sgt coz xde gangguan dari cnior yang leh aku kata menjengkelkan….sory SENIOR!!!haha….zaman sekolah berakhir……2006 penutup….

Now, dh msuk U….UNIVERSITY…hahah…alhamdulillah…xsgka dpt msuk jugak…result xbagus mana pon…tp rezeki di tangan tuhan kan….aku pon xtau kos ape yg aku mohon ni..ape yang aku akan jadi bila masuk cni..lulus interview aku masuk U kat PERAK ni….jumpa kwn2 baru..jumpa boipren baru..hahha…..org suh blaja aku dtg bcinta….tp bkn aku cri..kbtulan..mungkin ujian ALLAH kat cni…tp aku memang sangat teruji kat cni..sangat2 la mencabar…..hujan yang dulu susah nak turun dari kelopak mata, semakin mudah menitik dan xtau kemana arah tuju air yang mengalir tu…..sentiasa menjadi mendung saat2 perpisahan terjadi..huhhuhuu…sakit yang teramat sangat..menyesal yang xsudah….mungkin krn kebodohan diri sendiri,,,,nak cite ke x eh…emm…cite la…mula2 cnta yang xksampaian…huhuhu..sdey ni….masuk je U of coz la kite yang paling kecik…paling junior…paling xtau ape2…paling fresh la org kate….tp aku xla smpi xtau pape….ujian tuhan dimana2…..aku ditakdirkan kenal dengan seseorg…bagi aku dia xspecial pon…aku xpnah sangka pon ati aku mampu terpaut kat dier….sebab time tu dia orang len yang punye…dia baek denga sume org..termasuk aku….aku xtau dia ade smpan prsaan kat aku till one nite die trus trang…malunye aku sbb time tu aku tgh marah dier….!!!aku mrh sbb ada org ckp die tu sngja nak men kan aku…aku serba slh sgt mlm tu…aku SUKA dia sangt2…die baek..tp aku xleh bagi kata putus sbb dia milik org len..aku tau die ada prob ngan gf die…xmungkin aku rosakkan lgi hubungan tu….kata die, kalo aku time die, die akan break off ngan gf dia..sanggup ke aku nk wat cmtu….aku dlm dilema….xmngkin aku sanggup..tp aku SUKA dia sangat!!!huhuuhu….die org yang first cakp, awk saya sayang awk!!!face to face…merah padam muka aku walaupun kau xnmpk…org puteh kate BLUSHING!!!hehe..kmbli mood sdey…:( aku suka laki brani….aku nmpk die ikhlas..tp apakan daya aku xmampu ckp AWK, SY SAYANG AWK JUGAK!!!huhuu….ati aku je mampu ckp…ati aku dh menjerit2 tp xde sape yang boleh dengr….kesian nye aku…huhuhu…..:(…LAGU AKU MAU, lagu kngn dr die…huhuh..smpi skang aku dgr…skrg aku tau die dh PUTUS ngan awek die walaupun aku dh jaoh dari die…mksdnya aku bukanlh peyebab hubungan diorg retak…aku doakan dia bhgia dgn insn plihan die skang..CANTIK… kalo aku time die dulu mungkin aku xkan jmpa org len kan….mungkin ni adalah hikmahnya…kepada awk, sy akan sentiasa ingat apa yang awk ckp kat sy mlm tu biarpon kita dh ada haluan masing2…air mata awk mlm tu mungkin bukti awak btol2 sygkan saya….terima kaseh awk…. Dalam masa yang sama, aku knal dengan sorg cnior…bek, pndi amek ati, bijak, sedap mata memandang dan hepy bila dekat dengan dier….mungkin dengan kehadiran die pada waktu tu wat aku lupa kejap apa yang dh jd b4 tu…aku mula memberi harapan pada die…mungkin beza umur kitorg wat die lbey matang…kematangan die menambat hatiku…jiwangnye kan..heheh…tp ketidakmatangan aku la yang wat kami ptus…singkatnye mase….dlm mase yg singkat tu, aku tau ape tu erti cinta yang sebenar…biarpon b4 tu aku pnah kapel tp psaaan xsame ngan yang kali ini…sedeynye saat perpisahan tu tuhan je yang tau….rase xtermampu lg nak tanggung ujian tu…SAKIT SANGAT….sakit sangat bila die ckp, kalo ada jodoh mungkin kita jumpa lagi n hubungan kita ni biarlah kita stop dulu….hanya tuhan je tau ape psaan aku..trsa mcm empangan dh sarat dengan air dari hujan yang trun xberhenti2….akhirnya pecah jugak empangan yang aku tahan tu….baru kali ni aku rasa peritnye perpisahan…..ati xpenah terbuka lg utk sape2 waktu tu…aku MENANTI dan terus MENANTI….namun penantian tu satu penyeksaan….pnyeksaan yang mnjadikan setiap saat tu satu titik akhir dlm idopku…lemahnya aku….PENANTIAN yang paling memeritkan bila aku jmpa dia dengan org len….berkecai-kecai hatiku waktu tu….setiap kali jumpa, dia mcm xpnah knl aku…pndgn trus beralih setiap kali selisih dan senyumanku xpnah disambut,,,,sbb aku snyum dlm ati….hahah…bagiku, tiada lagi lelaki perfect mcm dia….bodohnya aku time tu…aku xdpt trime perpisahan tu…. Tp setiap kali aku mintak petunjuk darinya, aku jd semakin kuat…semkin kuat dan tiada lagi dia dalam kamus idopku….TIME KASEH TUHAN….

Ujian tuhan xpenah terhenti di situ…tuhan sentiasa menguji makhluk ciptaannya..begitulah aku yang sentiasa teruji…aku melangkah ke semester terakhir….semester yang pnoh cubaan…semangat aku semakin ilang..semakin mls….aku cuba rajinkan dri tp blom mampu ubah lg….dimana ada kemahuan disitu ada jln…sem ini aku cuba2 sertai program motivasi dan aku xsgka aku jmp seseorg kat cni…kawan yang bek bagiku..MUNGKIN…seronok dpt knl ngan dier..die sudh berpunya…takut jugak bek dengan org yang dh berpunye..aku knl sape dier…tkut jugak kalo aku skitkan ati insan len..tp aku xmampu nk tolak PERSAHABATAN ni..saat aku sunyi, dia ada tuk temankan aku…saat aku bosan dia mampu wat aku ketawa..ketawa dan terus ketawa…mungkinkah aku akan terus ketawa…atau PERSAHABATAN ni mungkin berakhir denga air mata… bagi aku, jika PERSAHABATAN ni x de campur aduk dengan perasaan, ia masih boleh bertahan….tp siapalah aku untuk menolak kemungkinan tu….pertemuan yang xdirancang, perpisahan juga sukar untuk dijangkakan…biarlah masa yang tentukan….kata die, biar sy suka awk, jgn awk suka saya…kate die lagi…saya tkut sya akan sakitkan ati awk…sy tkut sy akan lukakan ati awk…bagi aku, aku takut rosakkan hubungan org…aku dapt rasakan psaan kalo org yang kita syg tu rpt dgn org len….tmbh2 lg yang berlainan jantina dengan dia….oh TUHAN…tunjukkan aku jln lurus mu.. Ketika aku sedang ketawa atiku menangis….ketika atiku menangis tak sorang pon yang tau…di luar aku bagaikan tiada psaan sdey..xpnah bersedey atas apa yg terjadi..tp di sebalik sume tu, hanya DIA yang tahu betapa lembutnya atiku sebagai seorg pompuan yang mengharapkan bimbingan dari kaum Adam…bagiku kaum Adam bukanlah segala-galanya..namun, aku sendiri xdapat menepis rasa sayang yang wujud dari jiwa lembutku ini..kadang-kadang aku tertanya-tanya, mengapa aku terlalu mudah menyukai seseorang..dan aku juga tidak paham begitu payahnya untuk aku membuang sume rasa yang prnah ada….kadanga-kadang aku adalah seorang yang sangat mudah bosan dengan orang….huhhuhu.. Mencintai seseorang yang bukan milik kita adalah sesuatu yang sangat menyakitkan…mengetahui die bukan milik kita dan menerima dia bukan untuk kita adalah sesuatu yang berbeza dan suatu perasaan yang sangat sukar untuk ditafsirkan…mencintai bukan untuk dimiliki adalah sesuatu yang mustahil….menyakiti diri sendiri adalah lebih baik daripada menyakiti ati orang len yang tidak pernah berdosa terhadap diri kita…..mungkinkah aku sekuat itu…kini, jiwaku seperti kapal di atas lautan beralun-alun dipukul ombak..mungkin ini takdirku…..

LOVE IS ALWAYS PATIENT AND KIND, IT IS NEVER JEALOUS,
LOVE IS NEVER BOASTFUL OR CONCIETED,
IT IS NEVER RUDE OR SELFISH,
IT DOES NOT TAKE OFFENCE AND IS NOT RESENTFUL,
LOVE TAKES NO PLEASURE IN OTHER PEOPLE'S SINS BUT DELIGHT IN THE TRUTH, IT IS ALWAYS READY TO EXCUSE, TO TRUST, TO HOPE,

AND TO ENDURE WAHTEVER COMES

Andainya ku pergi usah disesali, kerana ku sangsi adakah cinta msh disini, andainya kau tahu, ku mencintaimu, ku pasti dirimu tak akan tega melukaiku, sampai bila akan begini, menyimpan rahsia hati, relakanlah aku pergi, walau cinta masih dihati dan air mata menemani, langkahku yang semakin tak pasti, membawa kelukaan ini, bila sampi waktu nnt, ku harap kau kan mengerti, mungkin bahagia atau derita, takdir ku terima,.

Ku harap semua ni mimpi……namun semuanya telah terjadi…..

2 comments:

azana said...

wess.... buat essay ek misrerama...
masa spm dulu xde pjg cam gni..heheheh

misrerama said...

ki3...sonok wo mengarabg..rasa cam penulis skrip..muahaha